Tuesday, June 28, 2011

Zakoni nas štite...

Za početak ne tako svjež materijal, ali meni neobično drag...
Originalna vijest se nalazi na sljedećem linku:
Press Online: Goliću četiri mjeseca robije!

O čemu se radi, ukratko?
U sklopu sistematskog uništavanja entiteta/države u jednom trenutku je na red došlo preduzeće Medicinska elektronika. To je učinjeno putem prodaje akcija tog preduzeća po cijeni koja je ispod njihove realne vrijednosti. To je sve odrađeno kako treba, međutim, desilo se poslije da je ipak neko morao "pasti". Tako je Bojanu Goliću tako grah "pao". Naime, dotični mladić je bio direktor Investiciono-razvojne banke RS, vladinog preduzeća koje je rukovalo akcijama i njega su neki sumnjivi likovi naveli da on učini neke sumnjive stvari i zbog toga je osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Svi znamo da vrana vrani oči ne vadi, ali ja mogu izvaditi apsurdne (odnosno najapsurdnije) dijelove iz ove priče:
1. Osuđen zbog nesavjesnog rada u službi.
Bio je direktor. Ne poznajem pravo, ali mislim da bi to mogla biti zloupotreba položaja a to mi zvuči kao teže krivično djelo sa predviđenom oštrijom kaznom. No dobro, to je najmanji apsurd.
2. Za krivično djelo nesavjestan rad u službi zakonom je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.
On je osuđen na četiri mjeseca, ispod zakonskog minimuma. Zakon je prekršio zakon. Zašto onda postoji zakon?
3. Sud je u obzir uzeo više olakšavajućih okolnosti. Optuženi je relativno mlad čovjek, neosuđivan, koji ranije nije dolazio u sukob sa zakonom. U obzir je uzeto iskreno priznanje krivice, korektno ponašanje tokom postupka, kao i činjenica da je nezaposlen i da je lošeg imovnog stanja.
Iskreno priznanje krivice? Šta bi to bilo neiskreno priznanje krivice?
NEZAPOSLEN?! Ne, 45% države je nezaposleno. On je kriminalac koji je imao posao i nije mu to bilo dosta.
LOŠEG IMOVNOG STANJA?! Sva sreća pa je bio samo direktor.
4. I pored činjenice da je tužilaštvo protiv optuženog sudu predalo 233 dokaza, advokat Goran Bubić kaže da je njegovom branjeniku glavni motiv za priznanje krivice bio „veliki pritisak medija i javnosti".
Čast iznad svega. Svaka mu čast.
5. Ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice juče je bilo odloženo za sat vremena jer Pravobranilaštvo RS sudu nije dostavilo imovinsko pravni zahtjev za nadoknadu štete, koja je manipulisanjem akcija ME nastala po RS.
Pravobranilaštvo RS ne interesuje šteta... Neka ostane bez komentara.

Dakle, jedno vrijeme je ova priča bila jako aktuelna, svakodnevno smo bili zatrpavani vijestima o ovom slučaju, a onda nakon ove vijesti - tajac. Baš me zanima da li je on pošteno odradio/odrapio četvrti mjesec svoje teške kazne... Sumnjam.

Usput, evo i priča o tome kako je on došao na mjesto direktora IRB:
Press Online: Turizmolog na čelu IRB-a

Arhiva kao rezerva: LINK

No comments:

Post a Comment