Friday, April 13, 2012

Konkursi, konkursi... II

Nastavlja se liječenje teške bolesti ove države/entiteta, nezaposlenosti (ne, država se ne zove Nezaposlenost, mada, nije to ni tako loše ime), konkursi na svim stranama, omladina i ostarina koja dreždi na birou kao zapeta puška čeka "Glas Srpske" srijedom. Mala je mrkva na tom dugom štapu, al' bolje mala mrkva na dugom štapu nego ptica na grani nego djevojka iz gimnazije... kako to već ide.

Ovogodišnji projekat zapošljavanja pripravnika "Znanjem do posla" je ispao sve što nije trebao da bude, opet se prima hrpa činovnika a ulaganja u realni sektor ima jako malo. Na spisku onih koji su dobili pomoć za zapošljavanje (mladih) kadrova su uglavnom opštine, sudovi, advokati, notari... Među njima i opština Rogatica. Kao i Rudo, Rogatica prima otprilike 12 pripravnika više nego što joj treba, ali, to donekle podržavam. Bolje da 12 plata ode u Rogaticu nego da 12 Glamočaka dobije posao u Administrativnoj službi Banjaluke (a drugi put ćemo o tome što su te predviđene pripravničke plate kršenje Zakona o radu RS).

Elem, ono što je ovdje zanimljivo, kao i za Rudo, jeste spisak dokumenata koje je potrebno dostaviti. Nakon Milkovog traženja uvjerenja o neosuđivanosti pripravnika od strane Haškog suda, mislio sam da sam sve vidio. Nisam. Evo šta su sve dužni dostaviti pripravnici koji konkurišu u Rogatici:



Na stranu spisak traženih zanimanja na kojem još samo fali da stoje imena onih koji će biti/su već primljeni, da prvo izdvojim ono što je kršenje zakona: stavke 5 i 6 spadaju u posebnu kategoriju podataka čija je obrada zabranjena po Zakonu o zaštiti ličnih podataka BiH. S obzirom da Srbi ne vole BiH (pitajte Dodika), tako se izgleda ne poštuje ni taj zakon.

GDJE JE SAD AGENCIJA ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA BIH?
Ta agencija je donijela taj zakon, a sad ih zaboli k...briga za poštovanjem istog. Bitno je da se uzima redovna državna plata, za jedno do dva "mišljenja" godišnje. A nije da je ovaj konkurs naročito tajan, pa da se ne zna o ovome. Dovoljno je samo otvoriti novine, dnevni list Republike Srpske.

GDJE JE SAD CENTAR CIVILNIH INICIJATIVA?
Oni se bave "civilnim inicijativama", pa su tako prošle godine pokrenuli kampanju Besplatni konkursi u kojoj su se pozvali na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH (po pitanju traženja uvjerenja o nekažnjavanju), a ta kampanja je imala za cilj i da smanji broj potrebnih dokumenata koji se traže od kandidata... A ovdje ih se traži 10/11. Malo li je?

Usput još, kad već redam glupa pitanja:
GDJE JE SAD TRANSPARENCY INTERNATIONAL?
GDJE JE SAD OPOZICIJA KOJA ĆE PRUŽITI PRAVNI SAVJET I UKAZATI NA PROBLEM?

Dalje, novost kod ovog oglasa/konkursa jeste da se traže kućne liste (zajedničko domaćinstvo), te potvrde o primanjima članova porodice. Dakle, pripravnici i pripravnice, ne ženite se i ne udajte, djecu ne rađajte (pozitivan prirodni priraštaj nije nešto što treba srpskom narodu - PODSJETI SE), jer tako do posla nećete moći, nego čekajte 10-ak godina da se zaposlite pa onda... jedno dijete, do jedno i po. Ne više.

Pošteno od opštine je što ne traži unaprijed Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, najbolnije među uvjerenjima (plaća se 30-50 KM), a nepošteno je to što će na razgovor biti pozvani samo oni koji uđu u "uži izbor". Volio bih da vidim lice tog pripravnika koji kompletira dokumentaciju za ovaj konkurs a ne uđe u "uži izbor", da vidim lice i čujem psovke koje će isti reći na račun opštine Rogatica...

Ali, "prvo skoči pa onda reci hop", "ne lipši magarče do zelene trave", možda sam ja nepotrebno sumnjičav prema svemu ovome, i to dok je još mrkva na štapu... mada, dug je štap pa se mrkva ne vidi baš najbolje. Iz ove udaljenosti teško je i reći da li je to mrkva ili k...c (ipak ja nisam "Glas Srpske" pa da tu riječ napišem bez tačkica - PODSJETI SE). Do narednog konkursa, nezaposleni pozdrav!

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete