Thursday, February 1, 2018

Dan ujedinjenja BiH, 31. januar

Dejtonskim sporazumom je uspostavljena BiH... podijeljena na dva dijela. Dijele nas religije, stranke, svaki kolač-palač. Ipak, ima i kontre...

Prvi februar 2018. je samo još jedan početak još jednog mjeseca, naizgled. Ali, to je i dan stupanja na snagu "na guzove" usvojenog Zakona o akcizama, harača na državnom nivou, potvrde dužničkog ropstva ove države. Borba je bila oko toga, neki su se dušmani prodali (glas), izgubio je narod.

Akcize će dodati u prosjeku oko 20 feninga po litri goriva, 20 feninga za otplaćivanje kojekakvih kredita i kamata na kredite i koješta, lafo ulaganje u puteve i budućnost i ovo i ono. Cijene goriva - makar u BL, do juče - su bile oko 1,90 KM što će reći da je poskupljenje oko 10%. Istina je da cijene goriva padaju i skaču kako vjetar duva na bliskom istoku, ali taj fiksni harač akcizni svakako nije dobrodošao.

I iako se BiH nije ujedinila u protestima protiv akciza, jeste se ujedinila na benzinskim pumpama juče. Gužve su bile impozantne i izuzetne. Svako je htio da napuni "do vrha", što mnogi odavno nisu učinili. Malo je podsjećalo na krize iz '90-ih, makar bez pucnjave; više kao TLN verziju tih dešavanja: "litar krvi - litar benzina" skeč, ko se toga sjeća...

Ipak, potrošiće se i taj rezervoar jeftinog goriva, a akcize su "dar koji nastavlja darivati", moraće se točiti opet, pa će tih 20 feninga nastaviti da curi iz džepa, kad je već pamet odavno iscurila. Pa neka curi, makar do izbora, sad će - samo što nisu.

No comments:

Post a Comment