Friday, June 22, 2018

Optužnica za idiotizam protiv (RJ) Tužilaštva

U toku je prvo - u istoriji Republike Srpske - suđenje po optužnici za terorizam...



Ne mogu ja, dušo, ovo da podnesem,
bombom ću, draga, sebe da raznesem!
Ma, razneću, dušo, i tebe i sebe

i svatove ove što ruše mi snove!

Naime, Milan Macura (33) iz Banjaluke je optužen da je 8. decembra 2016. godine putem društvene mreže Instagram prijetio terorističkim činom, na način da će se opasati eksplozivom i isti aktivirati u Zimzogradu te na taj način ubiti više lica i izazvati štetu na infrastrukturi. Kako je navedeno, to je uradio s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS, veličajući sebe kao heroja u borbi protiv stvari kojim je nezadovoljan. Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo, a u Okružnom sudu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje...

Na žalost, nemam originalni tekst Milanove objave već samo dijelove koje su prenijele Nezavisne novine:
"Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova i tako dalje, a nije da ih nema, imali korist od sljedećeg... Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru 'Zimzograda'", naveo je Macura.
On je dodao da bez problema može natovariti na sebe "150 kilograma C4, bez da iko posumnja", te da ga, kada postigne potrebno ubrzanje - niko ne zaustavlja. 
"Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko - Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva je mala u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija, primitivizma banjalučkih gazda, droljetina i svih ostalih piz......", naveo je Macura.
Po njemu će se, dodao je, zvati škole, ustanove, javna dobra. 
"Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke", naveo je Macura u svojoj poruci koju je napisao 8. decembra 2016. godine u Banjaluci.
Ukoliko bismo se pozabavili analizom teksta, prvo što ovdje možemo izdvojiti jesu "dobrotvorne organizacije koje se bave uvozom C4 eksploziva (...)" koje optuženi poziva da mu pomognu doniranjem sredstava za teroristički čin kojim bi im napravio reklamu. Za trenutak moramo biti malo manje glupi od zaposlenih u Republičkom javnom tužilaštvu pa reći da se uvozom C4 (i inih navedenih artikala) ne bave nikakve dobrotvorne organizacije, te da se može pretpostaviti da optuženi ne raspolaže sredstvima za teroristički čin (što je i potvrđeno nakon pretresa). Takođe, tvrdnja da optuženi na sebe može natovariti 150 kg eksploziva i normalno se kretati je svakako za vještačenje; za tako nešto bi bila potrebna izuzetna fizička snaga što bi mogli da provjere stručnjaci sa Medicinskog ili Fakulteta za sport. Ako je optuženi veoma ozbiljno decidno naveo 150 kg, valjalo bi ispitati te navode.
Dalje navedeno ("pogan, smrdljive kobasice, razrijeđena pića, banjalučke gazde, drolje...") se odnosi na Zimzograd, vašar u centru Banjaluke koji u zimskim mjesecima otežava prelazak preko Trga Krajine. Dotičnu manifestaciju organizuju neke polu-fantomske firme "bliske vlasti" i bazično se radi o nekom omanjem pranju novca. Nekima je Zimzograd zanimljiv, nekima ne, dale bi se analizirati i navedene stavke o razrijeđenim pićima i droljama... ali neki drugi put. Na kraju, u skladu sa dosadašnjim tonom Milanove objave, veoma ozbiljno je navedeno da će se nakon "terorističkog čina" njemu ljudi zahvaljivati te da će se po njemu zvati škole i ustanove, što je i inače praksa... NIGDJE I NIKAD.

Dakle, Milanova objava je bila satirična, crnohumorna, međutim, ono što je zanimljivo jeste što je za "institucije" bila dovoljno ozbiljna da policija izvrši pretres te da navedeno tužilaštvo podigne optužnicu...
Na samom suđenju se pokazao sav apsurd situacije kad je obznanjeno da je policija pri pretresu pronašla zeca (Macurinog kućnog ljubimca) te je, uz smijeh prisutnih u sudnici, Macurin branilac Krstan Simić to prokomentarisao riječima: "Koji to terorista ima zeca za kućnog ljubimca?" Dobra zajebancija, da prostite.

E, sad, sve ovo ne bi bilo toliko retardirano da se upravo ovih dana ne raspravlja u Parlamentu RS o izmjenama zakona koji bi omogućili da se krivično gonjenje nastavi od strane podnosioca prijave i u slučajevima kada (javni) tužilac odustane od postupka (istrage/podizanja optužnice), te da se usklade zakoni koji su trenutno u koliziji (Zakon o javnim tužilaštvima i Krivični zakon RS) da tužioci moraju odgovarati za svoj nesavjestan rad odnosno nerad. Bazično, kompletna "krivica" je u rukama tužilaca koji - više je nego očigledno - ne rade svoj posao i za to ne odgovaraju (detaljnije na blogu Preko Drine), ali bez sumnje plate redovno primaju, za podizanje optužnica kao što je ova...

Recimo, mene lično zanima koliko je dosad optužnica podignuto zbog kršenja Člana 227. KZ RS ("Ko drugome uskrati ili ograniči pravo na slobodno zapošljavanje pod jednakim uslovima koji su predviđeni u zakonu ili drugim propisima, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine."), ne samo zbog mojih aktivnosti na polju prozivanja govana zbog nezakonitog zapošljavanja nego i zbog desetina drugih primjera koji su dospjeli u javnost kroz sve vrste medija, a za koje Republičko javno tužilaštvo nije smatralo da su ozbiljni, ali jeste za ovu očigledno satiričnu i crnohumornu Instagram objavu. Mislim da ni pokojni Zoran Radmilović ne bi imao dovoljno primjeraka riječi "idiot" da podijeli ekipi koja stoji nasuprot Milana Macure.

Na kraju, ako će se tako pomno analizirati eter te se baviti ovakvim "prijetnjama" (koje nisu ni u domenu verbalnog delikta, a kamoli nečega ozbiljnijeg), onda bi Milorad Dodik, aktuelni predsjednik Republike Srpske, trebao da bude optužen za silovanje. Naime, javnosti je dobro poznat snimak razgovora Milorada Dodika sa vlasnikom BN TV Vladom Trišićem u kojem prvonavedeni kaže kako će "j. majku" drugonavedenom, te ponavlja to više puta uz još nekoliko različitih prijetnji. (RJ) Tužilaštvo bi svakako trebalo da analizira taj snimak, da angažuje vještake koji bi potvrdili autentičnost snimka (da ne bude kao sa onom farsom "Dva papka", prim. aut.), a zatim da se naredi i pretres, pa ako kod predsjednika nađu neki - da prostite - kurac i eventualno muda, da se veoma ozbiljno pristupi postupku.

No comments:

Post a Comment