Thursday, April 5, 2012

Konkursi, konkursi...

Nezaposlenost je jako ozbiljna bolest ove države a ona se liječi zapošljavanjem. Zapošljavanje, pak, uglavnom ide preko konkursa. (Zajednički se možemo nasmijati, grohotom.) Trenutno je aktuelno zapošljavanje pripravnika u projektu "Znanjem do posla", o kojem sam već pisao, što je objavila Buka:
Posljednji pozdrav "Prvom poslu" u RS

Sad je vrijeme realizacije tog projekta, april je mjesec, malo se kasni al' šta da se radi... treba da pripravnici zapamte ko ih je zaposlio, makar do lokalnih izbora u oktobru, a poslije kud koji, da li opet na biro ili u vječnu slavu. Naravno, ne traže se samo pripravnici, traže se i nepripravni pravnici i ekonomisti, na raznim stranama prijeko potrebni, a ovdje ću da izložim neke oglase.

Prvo je na redu Ministarstvo nauke i tehnologije:

Traže se dva pripravnika, Viši stručni saradnik za evropske integracije i Službenik za odnose sa javnošću. U realnu produktivnu vrijednost tih poslova ne bih ulazio, ono što je zanimljivo jeste da se od pripravnika traži da nije otpušten iz organa uprave kao rezultat disciplinske mjere, na bilo kojem nivou vlasti u BiH, tri (3) godine prije objavljivanja oglasa. Ne sumnjam da su mnogi otpali zbog tog uslova...

Sljedeći na redu je Zavod za zapošljavanje RS. Evo kako on zapošljava:

Traži se organizator poslova koji se ne nalazi na izdržavanju kazne izrečene presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i da nije pod optužnicom tog tribunala... U prevodu: "Radovane, evo ti tvoji papiri nazad, a idući put prolaziš ako bude malo deblja koverta."

Inače, direktor Zavoda za zapošljavanje RS je Milko Čolaković, šerif male pasivne opštine Rudo. I o njemu sam već pisao, a Buka objavila:
Novi direktor za zapošljavanje

Dugo vremena je Milko uz Dodika i to mu se prošle godine isplatilo uz najveće dividende dosad, nagrađen je adekvatnom pozicijom. Neću sad ulaziti u te detalje, ali ću reći da se Milko pošteno drži principa "šalji dalje - ne vraćaj": da on nije došao na tu poziciju, ko zna kad bi se neko zaposlio u Rudom. Ovako, u projektu "Znanjem do posla" opština Rudo traži 14 pripravnika, što je otprilike 14 pripravnika više nego što je to potrebno toj opštini. O tome ću neki naredni put, sad samo oglas:


Milkov potpis u oglasu je lako prepoznati, jer on i od pripravnika traži da nisu optuženi i osuđeni od strane Međunarodnog tribunala u Hagu, i to da mu dokažu u vidu potpisane i ovjerene lične izjave. U prevodu: "Ratko, evo ti tvoji papiri nazad i jeb'o te Radovan koji te je nagovorio da ih pošalješ."
Isto tako, ne samo što će mnogi haški osuđenici/optuženici pripravnici nepravedno ispasti iz konkurencije, mnogi živi i zdravi će ispasti iz konkurencije jer su kandidati dužni priložiti i uvjerenje izdato od nadležnog organa o poginulom borcu i RVI...

Sve u svemu, veoma uzbudljivo vrijeme za nezaposlene, kolo sreće se okreće brže nego ikad.

No comments:

Post a Comment