Sunday, July 28, 2013

Obuli špicaste cipele pa ne znaju hodati...

Kao što sam onomad rekao da su mi automobili hobi, to stoji i dan-danas. Najnormalnije je to dječačko zanimanje, san o malom momačkom autu. I dok je sreća lepa samo kad se čeka - jednog dana ću kupiti mali momački auto - u međuvremenu čitam o istim, na stranicama štampanih časopisa ali i internetu (eto vidiš).

Tako se zadesih na portalu Auto Moto Svijet, po tom nekom (razonodnom i hobističkom) pitanju, a zatim uočih jedan tekst koji komotno može ovdje na blog pa ću isti u cjelosti i prenijeti:

KRŠENJE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA BIHOvako se nabavlja Audi za novac poreskih obaveznika. Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH je raspisala javnu nabavku otvorenim postupkom za nabavljanje automobila vrijednosti do 110.000 KM (bez poreza) broj 155-1-1-1-47/13. Ništa čudno rekli bismo, postupak, auto, uhodana stvar. Nije, da Zakon o javnim nabavkama ne kaže sljedeće u svojem članu 14:

"(1) Tehničke specifikacije bit će nediskriminatorne prema dobavljačima i osiguravat će pravičnu i aktivnu konkurenciju."
E, sada, gledajući gornju sliku, i to da se traži radna zapremina motora u kubik precizno, i snaga motora u kW precizno, proizlazi da ovdje nema konkurentosti. Ovakav motor ima VW koncern, a očito je da Audi zadovoljava ove norme. Ne treba nam ostatak priloga tenderske dokumentacije da bismo vidjeli, da se radi najvjerovatnije o modelu Audija.

Opet idemo na Zakon:
"(5) Pozivanje na robe određene izrade ili izvora snabdijevanja, ili na određeni proces, ili na robne marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ili proizvodnju, radi favoriziranja ili eliminacije odreñenih dobavljača, proizvoda ili metoda je zabranjeno, osim kada je ugovorni organ u nemogućnosti da korištenjem objektivnih tehničkih specifikacija navede opis predmeta ugovora koji je dovoljno precizan i u potpunosti razumljiv. U takvom slučaju ugovorni organ obavezan je navesti da će prihvatiti proizvode, usluge ili metode koji su ekvivalentni u pogledu njihovih osobina dodavanjem izraza "ili ekvivalent".

Ovdje je očito da se favorizira jedan proizvođač. Navesti najveću snagu u zavisnoti od mase je u redu, ali navesti i zapreminu do kubnog centimetra potpuno je diskriminirajuće. Diskriminirajuće je navesti zapreminu i snagu u istoj dokumentaciji. Ovdje se očito preferira jedan motor i jedan brend. Nikakvo logično objašnjenje ne može braniti to da se traži motor radne zapremine 2.967 cm kubnih. Ovim se krši Član 14 ZJN BiH. A pravo na uvoz Audija ima samo jedna bh firma. Opet kršenje. Nigdje niti jedan opis kako je neko došao do zaključka da je baš ovakav automobil potreban za svakodnevno obavljanje posla. S obzirom kako rade svoj posao i Dacie su previše!
 
A najjadnije od svega je da se niko od drugih brendova decenijama ne žali Uredu za žalbu i samom naručiocu, jer ima osnova za to. Izgurati jednu žalbu do kraja znači fer tržišnu utakmicu, manje političara u najskupljim automobilima, i kvalitetnije trošenje novca poreskih obaveznika. Nedavno sam bio svjedok kako je kroz sam grad Jablanicu prohujao Audi sa crvenim i plavim upaljenim svjetlima, BEZ policijkse pratnje (kažnjivo) najmanje 110 km/h (što je dovođenje u životnu opasnost ljudi u tom gradu). 
Zakon o javnim nabavkama se može naći klikom ovdje, a objavljen je u „Službenom glasniku BiH", br. 49/04, 19/05, 52/05, 8/06, 24/06, 70/06, 12/09 i 60/10!

Hajde, ostali brendovi, žalite se, srušite ovaj kriminal!

Izvor: http://www.automotosvijet.com/index.php/vijesti/iz-bih/ostale-vijesti-iz-bih/6825-krsenje-zakona-o-javnim-nabavkama-bih-vlada-fbih

Sve u svemu, kao da sam ja pisao (kao da sam ja neki pisac). Naravno da se svi konkursi/javne nabavke štimaju, favorizuju jedni a uništavaju drugi, ali ovdje je posebno zanimljivo, kao što je to autor sa Auto Moto Svijet portala naveo, što je precizirano u kubik. To je ipak znatno preciznije nego kad Arhiv RS traži radnika sa završenom kožarskom školom ili kojekakva ministarstva traže pripravnike sa filozofskim fakultetom... Imena, kolega, imena!

No comments:

Post a Comment