Tuesday, June 18, 2013

Zabranjena ljubav Jasmina i Sande - Sanda se odbranila!

Nedavnom provjerom statistike na blogu, uočim da me posjetioci nalaze putem pretrage pojmova "jasmin komić i sanda desnica", te u prvi mah nisam znao zašto je to tako zanimljivo. Njih dvoje su na blogu spomenuti u tekstu Konkursi, konkursi... IV, gdje sam prijavio da sam bio na konkursu u Ministarstvu nauke i tehnologije RS, i "izgubio" od Sande Desnice koja je tu prethodno primljena na određeno "određeno" vrijeme.

Prošlo je mnogo vode Dunavom i Savom od tad, odgovor na moj prigovor je stigao na vrijeme te sam nakon toga uputio tužbu Osnovnom sudu u Banjaluci protiv Ministarstva nauke i tehnologije RS zbog ugrožavanja prava na zapošljavanje pod jednakim uslovima. Pripremno ročište za taj slučaj mi je zakazano za 22.07.2013. godine, nakon skoro godinu dana, je li. Zašto, zato što sam, kao pravnik amater, morao da ispravljam tužbu, nekoliko puta. Prije svega, ne mogu da tužim ministarstvo, nego tužim Republiku Srpsku. Druga stvar, kao drugotuženu odnosno pasivno legitimisanu sam morao navesti Sandu Desnicu. Zašto, ne znam, ali to valjda zna Dragomirka Stanojević, sudija. Bilo je tu još nekih sitnica, ali te dvije stavke su najbitnije. Elem, nakon što sam Sandu uspješno naveo kao drugotuženu, stigao je njen odgovor na tužbu upućen 1. aprila tekuće godine, sa adrese ministarstva. (Dakle, u tom trenutku je ona još uvijek radila tamo.) Odgovor je sačinio pravnik ministarstva, pretpostavljam, te se u njemu odbacuje kategorizacija Sande Desnice kao drugotužene (lijen sam da skeniram odgovor i tačnu pravnu formu, ne mogu se snaći među hrpom papirčina koje sam navukao; jedva čekam da se završe suđenja pa da sve to pobacam, prim. aut.), i traži se da se moja tužba odbaci kao neosnovana. Ono što je još zanimljivo jeste da je Sanda Desnica imala ugovor od 17.02. do 17.04. prošle godine, tako da je u vrijeme konkursa (i razgovora) ona bila na tom radnom mjestu, a vjerovatno se nije ni pojavila na razgovoru - mislim da je nisam vidio taj dan kad sam bio tamo, ali ne mogu biti 100% siguran.

Ono što je dodatno zanimljivo jeste da je "komisija formirana po Zakonu o republičkoj upravi RS" (koji nema veze sa formiranjem komsije), ali protivno Zakonu o državnim službenicima RS, koji jasno definiše detalje u vezi prijema radnika, al' o tome ću više sa Dragomirkom Stanojević. Nego, ono što je zapravo tema ovdje je objavio gospodin Željko Raljić u listu Respekt!:To je objavljeno u broju 35, od 10. juna 2013. godine, tako da znate gdje da potražite čitav tekst (autorska prava su autorska prava). Dio koji se odnosi na Sandu Desnicu i Jasmina Komića nije zamućen, a ko je lijen da klikne na sliku da bi je uvećao, evo:

Kod političara fizički izgled nema mnogo veze sa seksualnom privlačnošću, pa su oni često na meti žena. Da se ne nalaze na visokim funkcijama, vjerovatno bi ženskom oku bili neprimjetni mnogi od njih. To je nekada i razlog odbijanja, jer njihove izabranice ne pristaju uvijek i na prvu.
Tako je nedavno došlo do tihog pomjeranja u resoru ministra Jasmina Komića, koji je, prema saznanju Respekt!-a, prema jednoj od službenica za informisanje iskazao vrlo čudne simpatije. Djevojka je odoljela najpoznatijem muzičaru među ministrima, ali je morala da promijeni radno mjesto. Radi se o mlađoj djevojci, po godinama blizu Komićeve kćerke, koju je po stranačkoj liniji zaposlio u banjalučkoj Elektrokrajini.
Izvori Respekt!-a u Vladi navode da je Komić primjenjivao rafinirane metode udvaranja, kao što su nepotpisivanje rješenja za godišnji odmor i tome slično.
Dakle, biće zanimljivo na suđenju, kad budem tražio da mi Sanda Desnica bude svjedok, da je propitam malo. A Sanda Desnica je tu najmanji problem...

No comments:

Post a Comment