Sunday, July 19, 2015

Vukan Bosićev savjetnik?!

Tekst koji slijedi apsolutno nije aktuelan. U pitanju je, da to tako kažem, stari dug.

Nebojša Vukanović, slobodno se može reći narodni heroj u politici Republike Srpske, profesor, novinar i borac je, nakon neuspjeha da sa svojom nezavisnom listom uđe u parlament na prošlim opštim izborima u BiH, prihvatio ponudu da bude savjetnik Mladena Bosića, lidera SDS, najveće - još uvijek - opozicione stranke u RS.

Bilo je to poprilično iznenađenje u trenutku kad se desilo, a ima od toga nekih osam mjeseci; sam Nebojša je to obrazložio na više mjesta, a opet, reakcije su veoma različite ali, moram da priznam - koliko je to stiglo do mene, relativno negativne... osvrnuću se na to kasnije.

Moje mišljenje kao kandidata sa te iste liste - onomad sam bio upitan: zanimljiva situacija iz niza uglova. Prvi o kojem sam razmišljao jeste čupanje kose mladih SDS poltrona, jer je ovaj Bosićev potez bio popriličan "civilizacijski iskorak". Druga stvar, činjenično, jeste "zvaničan" Vukanov ulazak u politiku. Na mala vrata. Na žalost, ne na način na koji je to planirano, ali ipak ulazak.

E, sad, Bosić - SDS - "opozicija", Vukan - Nezavisna lista - "opozicija i poziciji i opoziciji". Iako je bilo režimskih "spinova" prije izbora kako je Vukan opozicioni igrač, podmetnutih laži o trgovini sa SDS-om i slično, nakon izbora i postignutog rezultata režimska propagandna mašinerija je mogla da odahne tako da nije naročitom žestinom propraćen ovaj Vukanov potez u smislu "Jesmo vam rekli".

U toku izbora je to bio mač sa dvije oštrice. Moralo se protiv pozicije (SNSD + sateliti) ali i protiv mlitave opozicije koja je saučesnik u zatiranju naroda za svo vrijeme vladavine SNSD-a. Realno, prihvatajući igru po pravilima Stranke međuzavisnih socijal-debila, gdje svaki zakon može biti prekrojen po mjeri glavatog gospodina koji je na redu da se obogati, nesposobnost opozicije je ekstremno štetna.

SDS je ta opozicija. Mladen Bosić je predsjednik te stranke. Činjenica da su svojom nesposobnošću izgubili izbore ne obećava. Nemušti pokušaji sa uzaludnim predsjedničkim kandidatom i nesposobnost organizacije ozbiljne napadačke igre duž čitavog fronta... ne obećava nam. A to je Mladen Bosić.

E, sad, komentari koji su povodom ovog slučaja dolazili do mene su većinom bili negativni u smislu "Vukan se prodao". Djelimično, jeste. Međutim, mora se uzeti u obzir realan život: Vukanov put je dosad bio građen na čistim idealima, a onda kad su stigli izborni rezultati i "nož u leđa" od strane Hercegovine, nije bilo lijepo, ni meni koji sam u Banjaluci, a kamoli njemu koji je bio u Trebinju, gdje je sad samo vikendom...

To radno mjesto je punopravan ulazak u politiku, jedno novo iskustvo. Da li će Vukan uspjeti da malo ojača Bosića, izoštri, pokrene, opameti? Iskreno sumnjam. Bosić je, kao i čitava opozicija, zaposlen, a zatim i zadovoljan svojom pozicijom. Ipak, ako ništa, ovo je za Vukana prilika da prouči neke stvari iznutra, dodatno se poveže sa drugim ljudima, razmotri mogućnost narednog napada...

Kako će i šta biti dalje, ne znam, planovi za naredne izbore i to. Vukanova pozicija je nezgodna, a opet, narod je glup, tako da je sve moguće. I upravo to mislim o tome, ni manje, ni više.

No comments:

Post a Comment