Thursday, May 12, 2016

Press RS se gasi?

Načuh da su dnevne novine Press RS na pragu gašenja, mislim da je to pisalo negdje u nekom tekstu povodom svjetskog dana novinara (3. maj, ako se ne varam, a lijen sam da tražim tekst).

A gdje se i ne gasio kad objavljuju ovakve stvari:
http://pressrs.ba/info/komentar/savka-ko-krvnicki-zeli-proteste-12-05-2016

I još kojekakve gluposti, nekakve anonimne kolumne potpisane sa "mogul", te zorno prenose svaku glupost Dodikovih satelita, što medijskih "organizacija" što "udruženja građana" (portal "Sputnjik", Napredna srpska ili kako god da se to zove, Zavetnici, kojekakvi savjetnici i eksperti i ostala bagra).

Bilo kako bilo, "Glas Srpske" i "Nezavisne" su već prevelik teret režimu, tako da, "gospodo" iz Pressa, nemojte samo puno plakati, nego se spremite za proteste, ali ne sad ove proteste u subotu koje zdušno minirate nego proteste - kao onomad - radnika dnevnog lista "Fokus". Njima je to puno pomoglo.

Bilo kako bilo, Press RS - dno.

***
Izmjena i dopuna, 15.05.2016. godine:

KAKAV PROMAŠAJ S MOJE STRANE!
Posljednje štampano izdanje Pressa RS je izašlo 11. aprila, a portal je "pijani brod (bez kormilara)":


Novinari Press RS ostali bez posla PDF Ispis E-mail
12 04. 2016
BANJALUKA - Gašenje dnevnih novina Press RS pokazalo je, još jednom, koliko je situacija u medijima u BiH i RS ozbiljna i zabrinjavajuća. Nakon Fokusa, Respekta, Ekstra magazina i (Novog) Reportera ugašene su jedne od najtiražnijih dnevnih novina u Republici Srpskoj. Neizvjesnost novinarske profesije najbolje se ogleda u gašenju Pressa RS, pogotovo ukoliko se zna da su desetine radnika ovoga lista ostaju bez posla. Press RS je prestao da izlazi nakon devet godina, a posljednji broj je izašao u ponedjeljak, 11. aprila.
Klub novinara još jednom podsjeća da je novinarska profesija među najtežima u RS: novinari i dalje rade na crno, ne uplaćuju im se doprinosi, prijavljeni su na „minimalac“, a mnogi od njih su vrijeđani ili im je prijećeno smrću. Nakon svih tih otežavajućih okolnosti novinari ostaju bez posla, a neki i bez mogućnosti da se prijave na Zavod za zapošljavanje.
Klub novinara Banjaluka


Ne bih to ni skontao da nisam na Frontalu vidio "portal ugašenog dnevnog lista Press"... A kao da sam ga juče držao u rukama u "Zlatnoj kruni", čekajući dvije velike. Ko radi, taj i griješi... samo što Press više ne radi. Grohot.

No comments:

Post a Comment