Sunday, May 13, 2012

Konkursi, konkursi... IV

U prvom dijelu priče "Konkursi, konkursi" sam sa podsmijehom prokomentarisao oglas Ministarstva nauke i tehnologije (u daljem tekstu MNT) i njihovu potrebu za dva pripravnika. Ono što nisam spomenuo jeste da sam konkurisao na mjesto Službenika za odnose sa javnošću. Kad već piše Filozofski fakultet, zašto da ne? Konkurišem na sva mjesta do kojih mogu doći pješke i odnijeti prijavu.

U odnosu na Ministarstvo prosvjete, MNT funkcioniše opuštenije, oglas je naveo da se dokumenti dostave u roku od 15 dana, a zatim je prošlo još nešto vremena pa smo pozvani na razgovor. Poznata lamela na Trgu Republike Srpske, samo treći sprat ovoga puta. 

Dočekao sam svoj red na razgovor sa tročlanom Komisijom (taj broj je u blagom neskladu sa Zakonom o državnim službenicima). Glavni član Komisije je moj poznanik pa smo se ispričali o svemu i svačemu, a najmanje o poslu. U samom startu mi je bilo jasno da nemam šanse na ovom konkursu kad se, nakon što sam spomenuo da sam post-diplomac, povela priča o stipendijama MNT odnosno sufinansiranju izrade naučnih radova (magistarskih/doktorskih). Rekoh da ne vjerujem u takve oblike pomoći, a evo i zašto: moj brat je post-diplomac sa prosjekom 10,00 i konkurisao je za tu novčanu pomoć ali je nije dobio. Ta pomoć je otišla osobi sa njegovog post-diplomskog studija kojoj je mentor Jasmin Komić. Iz te priče o "utješnoj nagradi" sam vidio da tu nemam šta da tražim, tako da je sav dalji tok razgovora bio maksimalno ležeran i, sve u svemu, bilo je to ugodnih 20-ak minuta priče o ničemu.

Nakon nekog vremena je stigla i odbijenica. Tu je sve lijepo objašnjeno, samo nije objašnjeno zbog čega je primljen upravo taj pripravnik. Evo i samog obavještenja (interpunkcija na nivou Ministarstva prosvjete):


I sad, sve bi to bilo u redu da ja nisam pažljivi čitalac novina. Evo na šta sam naletio u novinama:


Dakle, 22.02. Sanda Desnica radi kao Službenik za odnose sa javnošću, a 27.02. MNT obavještava ZZZ o potrebi za radnikom. Dva mjeseca nakon toga, 27.04. MNT donosi odluku o prijemu Sande Desnice u radni odnos.

I, sad, šta je tu sporno? Trideset namagarčenih pripravnika? Ovce i jesu za šišanje. Dok god se niko ne žali, sve je u redu. Ja sam uložio kratki prigovor gdje tražim rang listu kandidata, pa ćemo vidjeti kakav će biti odgovor MNT, a baš me zanima da li će još neko da učini isto. Ili je svima u redu da je ona primljena zašto - zato.

Valjda će odgovor MNT biti u zakonskom roku, a kad bude, biće i na blogu. Dotad, nezaposleni pozdrav!

1 comment:

  1. Dokumentacija:
    http://s1098.photobucket.com/albums/g373/bvlajic/MNT2012/

    ReplyDelete